De tocht van de leider

Een ontwikkelingstraject in PERSOONLIJK LEIDERSCHAP tijdens een 5-daagse BERGHUTTENTOCHT in de Alpen (Periode: 25 - 31 augustus 2019)

De Tocht van de Leider vindt plaats in de natuur: een week in de bergen, wandelen van hut naar hut, jezelf tegenkomen in de dynamiek van de groep, met ruimte voor zelfreflectie en feedback. De natuur die alles aanreikt om te groeien, met de bergen en weersomstandigheden als metafoor voor het leven: grillig, groots, uitdagend, verrassend, onduidelijk, soms dreigend, dan weer zalig, …

Ieder van ons is een leider, in de eerste plaats van zichzelf. Daarnaast krijgt ieder op een of andere manier ook de uitnodiging om leiderschap op te nemen t.a.v. anderen: als teamlid, collega, vriend, partner, ouder, … of als leidinggevende. En komt dan bij vragen uit zoals: “Weet ik waar ik naartoe wil en waarom? Kan ik dit overbrengen? Zet ik duidelijke verwachtingen? Ben ik tegelijk sturend én ondersteunend aanwezig? Ben ik besluitvaardig? …”

Al snel merk je dat dit leiderschap t.a.v. anderen steunt op hoe je jezelf leidt: “Geef ik richting aan mijn eigen leven? Ken ik mijn eigen diepe drijfveren? Hoe ben ik sturend én ondersteunend aanwezig voor mezelf? Hoe kom ik in actie, wat houdt me tegen? Hoe ga ik om met tegenslag, met beslissingen nemen?, …”

Wij begeleiden je op je pad naar Persoonlijk Leiderschap door het aanbieden van individuele en groepsoefeningen, door je uit je comfortzone te halen, door onze coachende aanwezigheid, door het geven van feedback, …
Onze inspiratiebronnen zijn coaching, leiderschapsontwikkeling, opstellingenwerk, energetisch lichaamswerk, Gestalt-therapie, NLP en proces-consulting. Onze bergmetafoor leidt je heel de tocht doorheen de wandeling van je leven.

Voor wie?

  • Je wil je Persoonlijk Leiderschap ontwikkelen, gewoon voor jezelf of in functie van je job. Je bent medewerker of leidinggevende in een organisatie.
  • Je ziet de bergen, de natuur en een groep gelijkgezinden als een inspirerende en krachtige leeromgeving.
  • Je hebt een normale fysieke conditie (of bouwt die op), die dagwandelingen met een rugzak in het gebergte toelaat.

De Tocht: 5 dagen samen op stap, van hut naar hut

We stappen 5 dagen in de bergen, zo’n 4 tot 6 uur per dag. Je draagt je eigen rugzak en je eten en drinken voor overdag. In de berghutten krijgen we avondmaal en ontbijt, en overnachten er in gemengde slaapkamers. De eerste en laatste nacht logeren we in een comfortabelere gîte.

Is dit wel iets voor mij? Een proefdag in de Ardennen

We stappen een dag samen in de Ardennen. We maken kennis met elkaar en met het programma, we testen de fysieke conditie en overlopen de uitrusting. We maken tijd voor het verkennen van jouw verwachtingen en motieven om deel te nemen. Pas daarna beslis je definitief om mee op tocht te gaan.

Je Tochtbegeleiders

Al jaren trekken wij in de zomer samen een week naar de bergen. Die weken behoren tot onze mooiste levenservaringen. Telkens keren we herladen en verrijkt terug, als mens, als vriend en professioneel.

Mieke Van den Bossche, Michel Clerinx en Jeroen De Rycker

Wat brengt de Tocht van de Leider jou? Deelnemers getuigen

Een ervaring die diep kan snijden
Voor de ervaren leidinggevenden is deze Tocht een unieke kans om in confrontatie en ontmoeting met anderen en zichzelf hun vaardigheden maar vooral inzichten (in zichzelf) verder aan te scherpen / te verdiepen. Voor jongere, nieuwe leidinggevenden is dit een unieke kans om (soms letterlijk) in het spoor van meer ervaren leidinggevenden en met aandacht voor de eigen uitdagingen en context verder te groeien als leidinggevende. Het is een ervaring die diep kan snijden maar daardoor juist zo waardevol en noodzakelijk is.

Marc Collier

griffier, Provincie Vlaams Brabant

Er zijn met goesting
Nooit eerder was de confrontatie met de fundamenten van mijn (persoonlijk) leiderschap zo diepgaand als tijdens de Tocht van de Leider. Wat bepaalt er mijn leiderschap en hoe wordt dit ervaren door mijn omgeving? De antwoorden op deze vragen openden een de weg naar een leiderschapsstijl van “er zijn met goesting”. Het concept en de opbouw van de Tocht van de Leider, de kwaliteiten van het begeleidingsteam, de interactie met de deelnemers, de kracht van de omgeving vormden samen het unieke kader om mijn leiderschap te bij te sturen en te versterken.

Paul Robrechts

Managing Director, Robrechts & Thienpont

Was instaat ander gedrag te vertonen en kon het plezier ervan ervaren
De Tocht van de Leider heeft me ,door de omgeving en de aanpak, inzicht gegeven in mijn remmende overtuigingen en hoe ik daardoor vastraak in patronen. Bijzonder was wel dat ik op het einde van de vijf dagen in staat was ander gedrag te vertonen en het plezier ervan kon ervaren
Wie op zoek is naar het verleggen van grenzen, wie een context zoekt om belangeloze feedback te krijgen die helpt om te groeien in persoonlijk leiderschap krijgt op deze 5 dagen niet alleen heldere inzichten én de kans om deze in een veilige omgeving uit te proberen. Een zware tocht maar je hebt er de pracht van de bergen bij!

Hilde Haems

CHRO, SD Worx group

Je bestemming ligt voluit in je eigen handen
Deze tocht neemt je mee naar je eigen onbewandelde pad. Op dit pad van persoonlijk leiderschap ontdek je mooie innerlijke valleien en frisse bergrivieren, maar ook eenzame bergtoppen, en hier een daar een adembenemende steile afgrond. In groep en via uitdagende oefeningen leg je een inzichtelijk psycho-emotioneel parcours af. Je bestemming ligt waarschijnlijk niet op de wandelkaart, maar ligt voluit in eigen handen.

Peter Brants

Directeur, Karel de Grote Hogeschool

Ik voelde me helemaal “reset”
Ik voelde me helemaal “reset”, de tocht heeft mij de bronnen van mijn eigen energie terug laten zien en ontdekken. Het stilstaan bij de bepaalde thema’s in de prachtige natuur bracht mij terug bij de essenties van mijn leven. Helpt me beter te focusseren op de diepere intenties van mijn professioneel en privé leven. De tocht heeft me mijn eigen grenzen laten ervaren en de inzicht geopend dat ik in vertrouwen op de tochtgenoten en met de steun van de groep mijn eigen grenzen kan overstijgen.
Ik heb ook energie gekregen om dingen in mijn leven aan te pakken en te doen. Het belang van “gewoon (durven) doen” werd duidelijker, ook plannen realiseren en niet uitstellen.

Ruth Heying

kindercardioloog

De “Tocht” liet me fysiek en mentaal stretchen
De “Tocht” liet me fysiek en mentaal stretchen. Reflectie op mezelf, en delen met en door anderen, gaf me hernieuwd inzicht in zaken die er echt toe doen, mijn “waarom”, mijn “zijn”.
Ik heb het als erg rijk ervaren dat ik met voor mij vooraf onbekende mensen uit andere culturen dingen gedeeld heb gekregen en mogen delen in een ‘ongerepte sfeer en omgeving’ met een hoog plezierig gehalte. Ik wordt hierdoor sterker voor mijzelf en mijn omgeving.
Wie zichzelf in een adembenemende omgeving met anderen, rijk aan ervaringen, en met behulp van drie deskundigen, wil laten meevoeren, raad ik deze ‘Tocht’ van harte aan.

Edwin Bodaan

Service manager , Rabobank Nederland

Het traject bestaat uit:

  • Een proefdag in de Ardennen: zondag 31 maart 2019 van 10u tot circa 17u (rijtijd niet inbegrepen)
  • De berghuttentocht in de Frans-Italiaanse Alpen: zondag 25 t/m 31 augustus (rijtijd inbegrepen)
  • Een verdiepende samenkomst ongeveer een maand na de tocht.

 

Kostprijs

  • zakelijk: € 1200 € voor begeleiding en gebruik van collectief materiaal (subsidie via KMO-portefeuille mogelijk)
    plus € 350 voor overnachtingen en eten. BTW wordt niet aangerekend.
  • particulier: € 700 € voor begeleiding en 350 € voor overnachting en eten.

De Tocht van de Leider organiseren we ook op maat voor organisaties.