De Tocht van de Leider

Een ontwikkelingstraject in PERSOONLIJK LEIDERSCHAP tijdens een 5-daagse BERGHUTTENTOCHT in de Alpen
2 tot 8 juli 2023
De Tocht van de Leider: 5 dagen samen op stap, van hut naar hut

De Tocht van de Leider vindt plaats in de natuur: een week in de bergen, wandelen van hut naar hut, je bagage op je rug, jezelf tegenkomen in de dynamiek van de groep, met ruimte voor bewustwording, zelfreflectie en feedback. De natuur die alles aanreikt om te groeien, met de bergen en weersomstandigheden als metafoor voor het leven: grillig, groots, uitdagend, verrassend, onduidelijk, soms dreigend, dan weer zalig …

Wij begeleiden je op je pad naar Persoonlijk Leiderschap door ervaringsgerichte individuele en groepsoefeningen, door je uit je comfortzone te halen, door onze coachende aanwezigheid, én door de Tocht zelf… Onze inspiratiebronnen zijn coaching, leiderschapsontwikkeling, opstellingenwerk, energetisch lichaamswerk, Gestalt-therapie, NLP en proces-consulting. Onze bergwandelmetafoor begeleidt je heel de tocht in je stappen op je Levenspad.

Ieder van ons is een leider, in de eerste plaats van zichzelf. Daarnaast krijgt ieder ook de uitnodiging om leiderschap op te nemen t.a.v. anderen: als teamlid, collega, vriend, partner, ouder, … of als leidinggevende. En merkt dan al snel dat richting geven aan anderen steunt op hoe jij je eigen plek inneemt, in je kracht staat, jezelf leidt.
Voor wie?

  • Je wil je persoonlijk leiderschap ontwikkelen, voor jezelf of in functie van je (leidinggevende) rol in een organisatie.
  • Je ziet de bergen, de natuur en een groep gelijkgezinden als een inspirerende en krachtige leeromgeving.
  • Je neemt actief deel, bent ondersteunend en oprecht aanwezig, en bereid om feedback te geven en te ontvangen
  • Je hebt een normale fysieke conditie (of bouwt die op), die dagelijks 4 à 6 uur wandelen met een rugzak in het gebergte toelaat.
De Tocht: 5 dagen samen op stap, van hut naar hut

We stappen 5 dagen in de bergen, zo’n 4 tot 6 uur per dag. Je draagt je eigen rugzak en je eten en drinken voor overdag. In de berghutten krijgen we avondmaal en ontbijt, en overnachten er in gemengde slaapkamers. De eerste en laatste nacht logeren we in een comfortabelere gîte.

Kennismakingsaond in Bonheiden

Datum van kennismaking wordt later bepaald. Op … 2023 van 18u tot circa 22u is er een kennismakingsavond in Blommerenbos. Je kan dan kennismaken met de begeleiders, medetochtgenoten, het programma en we overlopen de uitrusting. We maken tijd voor het verkennen van jouw verwachtingen en motieven om deel te nemen.

Je Tochtbegeleiders

Al jaren trekken wij in de zomer samen een week naar de bergen. Die weken behoren tot onze mooiste levenservaringen. Telkens keren we herboren en verrijkt terug, als mens, als vriend en professioneel.

Mieke Van den Bossche, Assess (midden)

is senior trainster-coach en psychotherapeute.  Ze heeft een rijke ervaring in individuele coaching, begeleiden van leidinggevenden en werken met teams. Ze is erkend bergwandelgids.
+32 475 535 653

Michel Clerinx, MC-kwadraat (rechts)

begeleidt leidinggevenden, medewerkers, teams en particulieren in verande-ringsprocessen, vanuit zijn brede achtergrond in HR en als eindverantwoordelijke. De natuur is zijn geliefde habitat.
+32 495 414 575

Jeroen De Rycker (links)

brengt +25 jaar ervaring mee als trainingsmanager en organisatie-adviseur in een internationale onderneming. Bergwandelen kwam een 15-tal jaar geleden op zijn pad en heeft alleszins zijn leven veranderd.
+32 473 922 268

Wat brengt de Tocht van de Leider jou? Deelnemers getuigen
Schoonste cadeau ik mezelf ooit gegeven heb.

“Onderweg zijn, stap voor stap. Met de bergen als spiegel. Uitnodiging om contact te maken met je eigen leider-zijn. Al wandelend reflecteren over hoe je richting geeft aan jezelf, de mensen rondom je, je leven. Samen met een groep tochtgenoten waar je mee kan delen, naar kan luisteren, van kan leren. De unieke beleving van naar de einder te stappen en een sterk programma rond je eigen leider zijn aangeboden krijgen. Heel de tijd onderweg, in een schaamteloos mooi kader, om dichter bij je eigen leider-zijn te komen.”

Dirk Broos

(editie 2019)

“De wijsheid van het universum, voelen vanuit hart en buik: het kan mooie inzichten geven.
Tijdens de tocht wordt erin geslaagd de groep te laten baden in mildheid en respect. Een fijne en interessante manier om met elkaar te verbinden en ervaringen te delen.”
Anton Verbraken

Een ervaring die diep kan snijden
Voor de ervaren leidinggevenden is deze Tocht een unieke kans om in confrontatie en ontmoeting met anderen en zichzelf hun vaardigheden maar vooral inzichten (in zichzelf) verder aan te scherpen / te verdiepen. Voor jongere, nieuwe leidinggevenden is dit een unieke kans om (soms letterlijk) in het spoor van meer ervaren leidinggevenden en met aandacht voor de eigen uitdagingen en context verder te groeien als leidinggevende. Het is een ervaring die diep kan snijden maar daardoor juist zo waardevol en noodzakelijk is.
Marc Collier

griffier, Provincie Vlaams Brabant

Er zijn met goesting
Nooit eerder was de confrontatie met de fundamenten van mijn (persoonlijk) leiderschap zo diepgaand als tijdens de Tocht van de Leider. Wat bepaalt er mijn leiderschap en hoe wordt dit ervaren door mijn omgeving? De antwoorden op deze vragen openden een de weg naar een leiderschapsstijl van “er zijn met goesting”. Het concept en de opbouw van de Tocht van de Leider, de kwaliteiten van het begeleidingsteam, de interactie met de deelnemers, de kracht van de omgeving vormden samen het unieke kader om mijn leiderschap te bij te sturen en te versterken.
Paul Robrechts

Managing Director, Robrechts & Thienpont

“De mooiste week van 2019. Thuiskomen bij mezelf. Levenskwaliteit. Zelfzorg. Een herinnering waar ik me voor altijd aan kan verwarmen. Verbinding en contact met (eigen) oerkracht en dus vertrouwen in wat is. Een overvloed aan geschenken. Diep contact met innerlijke vreugde, liefde en wijsheid. Vertrouwen dat ik ook zonder pleasen, presteren en redden graag gezien zal worden.”

 

“Het is een ervaring en onderdompelen in puur en echt leven. Wat onnatuurlijk is, is daar niet en wat je anders mist is daar wel. Er is ruimte, echt en diep contact tussen mensen, je voelt warmte en liefde, je deelt, je leert, je huilt, je lacht, je bent. Het is samen-zijn. De essentie van ons menszijn wordt in praktijk gezet. Je vult je als een spons met al wat mooi en diep is. Je wil dat het voor altijd zo blijft.”

 

Ruth Lachaert

Was instaat ander gedrag te vertonen en kon het plezier ervan ervaren
De Tocht van de Leider heeft me ,door de omgeving en de aanpak, inzicht gegeven in mijn remmende overtuigingen en hoe ik daardoor vastraak in patronen. Bijzonder was wel dat ik op het einde van de vijf dagen in staat was ander gedrag te vertonen en het plezier ervan kon ervaren
Wie op zoek is naar het verleggen van grenzen, wie een context zoekt om belangeloze feedback te krijgen die helpt om te groeien in persoonlijk leiderschap krijgt op deze 5 dagen niet alleen heldere inzichten én de kans om deze in een veilige omgeving uit te proberen. Een zware tocht maar je hebt er de pracht van de bergen bij!
Hilde Haems

Ackermans & van Haaren

Je bestemming ligt voluit in je eigen handen
Deze tocht neemt je mee naar je eigen onbewandelde pad. Op dit pad van persoonlijk leiderschap ontdek je mooie innerlijke valleien en frisse bergrivieren, maar ook eenzame bergtoppen, en hier een daar een adembenemende steile afgrond. In groep en via uitdagende oefeningen leg je een inzichtelijk psycho-emotioneel parcours af. Je bestemming ligt waarschijnlijk niet op de wandelkaart, maar ligt voluit in eigen handen.
Peter Brants

Directeur, Karel de Grote Hogeschool

“De tocht was een zeer bijzondere ervaring door de combinatie van een uitdagende wandeling in een schitterende natuur en de reflectie over persoonlijk leiderschap. De tocht zelf en de authentieke begeleiding (…) hebben me mijn eigen grenzen laten ervaren en het inzicht geopend dat ik in vertrouwen op de tochtgenoten en met de steun van de groep mijn grenzen kan overstijgen.” 
Ruth Heying

(editie 2017)

Ik voelde me helemaal “reset”
Ik voelde me helemaal “reset”, de tocht heeft mij de bronnen van mijn eigen energie terug laten zien en ontdekken. Het stilstaan bij de bepaalde thema’s in de prachtige natuur bracht mij terug bij de essenties van mijn leven. Helpt me beter te focusseren op de diepere intenties van mijn professioneel en privé leven. De tocht heeft me mijn eigen grenzen laten ervaren en de inzicht geopend dat ik in vertrouwen op de tochtgenoten en met de steun van de groep mijn eigen grenzen kan overstijgen.
Ik heb ook energie gekregen om dingen in mijn leven aan te pakken en te doen. Het belang van “gewoon (durven) doen” werd duidelijker, ook plannen realiseren en niet uitstellen.
Ruth Heying

kindercardioloog

“De Tocht van de Leider is een mooi cadeau aan jezelf wanneer je openstaat om eens voor de spiegel te gaan staan en samen met anderen dichter bij de kern van je leven te komen. De fysieke inspanning en de heerlijke natuur vormen een bedding voor de ontmoeting met jezelf en met je tochtgenoten. Soberheid en digitale detox zijn vandaag de echte luxe, en dat biedt deze tocht. Hoe meer je zelf aan de groep geeft in de deelrondes en de oefeningen, hoe meer je van je tochtgenoten terugkrijgt. Vaak worstelen die met dezelfde vragen en soms ook met heel andere; maar elke uitwisseling is een groeikans. Ook de stilte op zo een toch is heel werkzaam. Doorheen het leven komen er zoveel  ideeën, plichten, verwachtingen, regels, doelstellingen en vragen op je af, dat je wat vervreemdt raakt van je persoonlijke kern. Leef je voor en door de anderen? Of leef je vanuit je persoonlijke kracht en liefde mét de anderen? Als je de Tocht van de Leider in de benen hebt, wordt dat een stuk helderder.”
Ward Kennes

De “Tocht” liet me fysiek en mentaal stretchen
De “Tocht” liet me fysiek en mentaal stretchen. Reflectie op mezelf, en delen met en door anderen, gaf me hernieuwd inzicht in zaken die er echt toe doen, mijn “waarom”, mijn “zijn”.
Ik heb het als erg rijk ervaren dat ik met voor mij vooraf onbekende mensen uit andere culturen dingen gedeeld heb gekregen en mogen delen in een ‘ongerepte sfeer en omgeving’ met een hoog plezierig gehalte. Ik wordt hierdoor sterker voor mijzelf en mijn omgeving.
Wie zichzelf in een adembenemende omgeving met anderen, rijk aan ervaringen, en met behulp van drie deskundigen, wil laten meevoeren, raad ik deze ‘Tocht’ van harte aan.
Edwin Bodaan

Service manager , Rabobank Nederland

Praktisch

Het traject bestaat uit:

  • Een kennismakingmoment
  • De berghuttentocht in Les Queyras (Frans-Italiaanse Hautes-Alpes): zondagavond 2 t/m zaterdagochtend 8 juli 2023 (rijtijd niet inbegrepen).
  • Een reünie-samenkomst na de tocht (in samenspraak vast te leggen).
Investering in je persoonlijk leiderschap

  • Zakelijk: € 1200 voor begeleiding, gebruik van collectief materiaal en accommodatie: avondmaaltijd, overnachting en ontbijt.
  • Particulier: € 1080.

Niet inbegrepen: vervoer, reisverzekering, picknick.

Neem contact op

Meer informatie, je interesse kenbaar maken of inschrijven: mail naar info@tochtvandeleider.be of neem contact met een tochtbegeleider.
De digitale versie van deze folder en meer getuigenissen vind je op:
https://www.assess.be/programmas/tocht-van-de-leider/

De Tocht van de Leider organiseren we ook op maat voor organisaties.