Niños de Guatemala

Waarom Guatemala?

In 2016, na enkele maanden reizen door Zuid- en Centraal-Amerika belandde mijn dochter in Guatemala. Ze ontwikkelde een diepe liefde voor het land, zijn natuur en zijn bevolking.
In tegenstelling tot vele andere landen in de omgeving stamt 40% van de bevolking rechtstreeks af van de Maya’s. Dit brengt een rijke cultuur met zich mee, gevuld met traditionele klederdracht en verschillende oorspronkelijke talen.
Al snel ontdekte ze echter ook een keerzijde van deze medaille.
Na decennia verscheurd te zijn door een burgeroorlog (1960 – 1996) is Guatemala het armste land in Centraal Amerika en één van de armste landen ter wereld. De maya-bevolking is een van de grootste slachtoffers geworden in deze oorlog. Rond 1980 vond er een genocide plaats tegen de maya-bevolking met meer dan 50.000 slachtoffers.
Dit had een ongelofelijke weerslag voor de bevolking die voornamelijk op landbouw en mankracht overleefde, en is vandaag nog steeds te voelen. Een groot deel van de bevolking leeft in armoede,
die in stand gehouden wordt door het totale gebrek aan basis-educatie.
Educatie is namelijk niet verplicht en duur wat maakt dat 30 procent van de bevolking ( en 70% van de maya bevolking!) analfabeet is. Dit brengt uiteraard veel problemen met zich mee.
Het alcoholisme cijfer is hoog, het geboortecijfer nog hoger en kinderen zijn, zoals altijd, hier het voornaamste slachtoffer van.
Op het platteland worden kinderen van jongs af aan mee op het land ingezet. Er zijn scholen in de bergen en er is geen geld om hen op internaat te sturen.
In de steden is het niet veel beter gesteld. Kinderen worden te werk gesteld op de markt of verplicht te bedelen. Dit ontneemt hun elke kans voor een betere toekomst.

Assess sponsort Niños de Guatemala. Op deze manier willen we wil ook over de Belgische grenzen heen een steentje bijdragen in groei en ontwikkeling op die plaatsen in de wereld waar de nood het hoogste is.

Vrijwilligerswerk

Dit alles maakte dat mijn dochter, in plaats van verder te reizen, als trekkings-gids ging werken bij een organisatie genaamd Quetzaltrekkers (www.quetzaltrekkers.com).
Een toeristische organisatie waarbij meerdaagse trektochten worden georganiseerd door vrijwilligers, en de opbrengst hiervan geïnvesteerd wordt in een school en weeshuis.
Ik ben haar gaan bezoeken en zelf ook verliefd geworden op het land en het project.
Daarom wil ik ook zelf mijn steentje bijdragen. Aangezien ik mijzelf niet geschikt vind om trektochten te leiden met twintigers in Guatemala heb ik een andere manier gevonden.

Niños de Guatemala

Niños de Guatemala is een Guatemalteeks-Nederlandse organisatie, opgericht in 2006 die zich inzet voor de educatie en huizing van kinderen uit arme regio’s en zorgt voor hulp voor hun families.
Dit funden ze door middel van een Spaanse school voor toeristen in Antigua, Guatemala, door het begeleiden van verschillende tochten en een Niños project, waarbij geld gedoneerd wordt om de educatie van individuele kinderen te betalen. Zo helpt assess…..

Meer informatie over de verschillende projecten van Niños de Guatemala kan gevonden worden op hun website: http://ninosdeguatemala.org/